Is beleggen verstandig of onverstandig?

/
/
Is beleggen verstandig of onverstandig?
Is beleggen verstandig?

Er was eens een tijd, heel lang geleden dat er spaarrente werd uitbetaald over het geld dat op de bank stond. Tegenwoordig zijn de spaarrentes 0,01% nog minder of zelfs negatief bij flinke bedragen. Het geld dat op de bank staat, levert ons niks extra’s meer op, laat staan de samengestelde interest van vroeger. Dus dan de vraag, hoe kan geld tegenwoordig nog groeien? Door het te beleggen! Maar is dat wel verstandig, dat beleggen? Lees het hier.


Beleggen brengt altijd risico met zich mee

Maar uw geld niet beleggen, brengt ook risico’s met zich mee. Namelijk dat u dezelfde hoeveelheid geld behoudt, maar er steeds minder voor kunt kopen. Oftewel: verlies van uw koopkracht. 

Wanneer u geld investeert dan is vooraf niet duidelijk of en hoeveel geld u hiermee verdient. Ook kunt u een deel of de gehele inleg kwijtraken. Wat u ook kiest, er zijn altijd risico’s. Weet daarom wat de risico’s van beleggen zijn, anticipeer hierop en kies het risicoprofiel dat bij u past.

Wanneer is beleggen niet verstandig?

Niet iedereen heeft het in zich om een succesvolle belegger te worden of heeft de financiële ruimte om te beleggen. Het is niet verstandig om te beleggen met uw laatste beetje spaargeld, in de hoop dat het bergen oplevert. Dit geldt ook wanneer u een groot deel van uw inkomen belegt, terwijl u dit eigenlijk nodig heeft voor de vaste lasten of bijvoorbeeld uw boodschappen. 

Gelukkig zijn hier oplossingen voor. Beleg een klein deel van uw inkomen of met geld dat u daadwerkelijk kunt missen. Ook kunt u beginnen met een kleine inleg, zodat u bekend raakt met investeren. Verliest u dan de inleg, dan is het zuur, maar raakt u niet in de financiële problemen. 
Benieuwd of u een succesvolle belegger kan worden? Lees alles over deze 6 karaktereigenschappen van succesvolle beleggers.


Op zoek naar een mooi aandeel om mee te beginnen? Download dan gratis onze nieuwste analyse!


Wanneer is beleggen wel verstandig?

Of beter gezegd; hoe maakt u beleggen wel verstandig? Begin met u goed in te lezen in beleggen, de type beleggingen die er zijn en ook de risico’s die erbij komen kijken. Daarnaast is het belangrijk om uw drijfveren helder te krijgen. Waarom wilt u beleggen? Hoeveel rendement wilt u behalen? Op welke termijn heeft u het geld nodig? En hoeveel risico bent u bereid te lopen? Breng ook uw financiële situatie in kaart en bekijk hoeveel u kunt inleggen. 

Op deze manier schept u de basis voor verstandig beleggen. Nog een aantal andere tips om verstandig te beleggen:

  1. Zorg voor een goede basiskennis 
  2. Beleg met geld dat u kunt missen
  3. Spreid uw geld over verschillende beleggingen 
  4. Investeer met een goede strategie
  5. Weet waarin u investeert en waarom u dat wilt 
  6. Beleg op de manier die bij u past 
  7. Zorg voor een goede mix van korte en lange termijn beleggingen 

Zelf aan de slag?

Wilt u ook beginnen met beleggen? Lees dan onze handleiding beginnen met beleggen in aandelen en ga goed voorbereid te werk.

Andere interessante artikelen:

Ook investeren in een laag maar zeer kansrijk aandeel? Download dan gratis ons nieuwste rapport!

Door te klikken op deze knop, gaat u akkoord met onze Gebruikersvoorwaarden en Privacy Policy.