Wilt u graag geld verdienen met uw geld door het te beleggen? En overweegt u daarom om het te investeren in de bitcoin? De bitcoin is een van de bekendste cryptomunten ter wereld. Razendpopulair geworden dankzij het financiële succes van tal van mensen. Benieuwd waarom het geen verstandige investering is, ondanks de kans op hoge rendementen? Lees dan in dit artikel waarom u beter niet in de bitcoin kunt beleggen.
6x waarom beleggen in bitcoin niet verstandig is
- Wat is een bitcoin?
- Beleggen in bitcoins: hoe werkt dat?
- Waarom beleggen in bitcoin?
- 6 redenen om niet te investeren in bitcoin
- Nagenoeg iedereen kan cryptomunten (laten) maken
- De waarde wordt bepaald door wat de gek ervoor geeft
- De bitcoin heeft geen onderliggende waarde
- Een belegging met een groot risico op verlies
- Deze belegging is niet gereguleerd en daarom is er geen bescherming
- Het is een ingewikkeld product in een ingewikkelde markt
- Andere manieren om te beleggen
Wat is een bitcoin?
De bitcoin is een van de bekendste cryptomunten ter wereld. De bitcoin valt dan ook onder de cryptocurrency/cryptovaluta. Dit is een digitale geldeenheid die ook wel cryptomunt genoemd wordt.
Beleggen in bitcoins: hoe werkt dat?
Hoe werkt dat dan, dat beleggen in die bitcoins? Als belegger kunt u bitcoins kopen via een broker, een handelsplatform (bijvoorbeeld Bitonic) of rechtstreeks van een ander persoon. Om te handelen in en voor het bewaren van de bitcoins te wordt aangeraden om gebruik te maken van een digitale wallet.
Wanneer de bitcoins duurder verkocht dan aangekocht worden, maakt u als belegger winst. Vooral in de begintijd van de bitcoin zijn er mensen die flink geld verdiend hebben aan deze digitale munt. Meer regel dan uitzondering is dat mensen de munten weer verkopen tegen lagere prijzen dan de aankoopkoers en dus kampen met verliezen.
Waarom beleggen in bitcoin?
Vanwege de succesverhalen van de bitcoin, lijkt dit een zeer interessante investering. Veel geld verdienen, in een korte tijd en zonder hier heel hard voor te werken. Klinkt heel aantrekkelijk toch? Dat maakt dat veel mensen benieuwd zijn naar deze belegging.
Daarnaast is het beleggen in bitcoins niet gereguleerd. Dit houdt in dat er bij de koop en verkoop van bitcoins, geen bank komt kijken. Daardoor zijn er los van de investering, geen transactiekosten voor de beleggers. Een voordeel ten opzichte van wel gereguleerde beleggingen. Dan is de vraag; wegen de baten van geen transactiekosten op tegen het hoge risico van deze investering?
Alvast op zoek naar een mooi aandeel om mee te beginnen? Download dan gratis onze nieuwste analyse!
6 redenen om niet te investeren in bitcoin
Benieuwd waarom investeren in bitcoins onverstandig is? Wij geven u zes redenen.
- Nagenoeg iedereen kan cryptomunten (laten) maken
- De waarde wordt bepaald door wat de gek ervoor geeft
- De bitcoin is niet waardevast
- Een belegging met een groot risico op verlies
- Deze belegging is niet gereguleerd en daarom is er geen bescherming
- Het is een ingewikkeld product in een ingewikkelde markt
Nagenoeg iedereen kan cryptomunten (laten) maken
Dankzij het succes van de bitcoin is beleggen in crypto razendpopulair geworden. Velen dromen ervan om ook te proeven van dit financiële succes. Ook heel begrijpelijk, maar blijft alert. Het is mogelijk om online een eigen digitale munteenheid te creëren. Stelt u zich eens voor dat iedereen thuis zijn eigen geld kon maken, wat zou dat voor impact hebben op de waarde van geld?
De waarde wordt bepaald door wat de gek ervoor geeft
De prijs van de bitcoin, van iedere cryptomunt, wordt bepaald door het samenspel van vraag en aanbod; marktwerking. Is er meer vraag dan aanbod, dan stijgt de koers. Is er minder vraag dan aanbod, dan daalt de koers. Lijkt het erop dat de bitcoin flink zal gaan stijgen, dan willen veel mensen het kopen en stijgt de koerswaarde. Willen mensen het héél graag hebben? Dan zijn ze bereid hiervoor flink in de buidel te tasten. Als belegger is het dan maar afwachten of die gek er is en hoeveel deze bereid is te betalen. Een gok dus.
De bitcoin heeft geen onderliggende waarde
Zoals benoemd, wordt de koers van de bitcoin volledig bepaald door vraag en aanbod. Bij beleggen in aandelen is er sprake van een onderliggende waarde. De waarde van hetgeen u een aandeel in koopt, zoals bijvoorbeeld een bedrijf of een grondstof. Wanneer u bitcoins koopt, is er geen onderliggende waarde. Dit zorgt ervoor dat de koers van de bitcoin ontzettend volatiel is en dus erg schommelt. Er is eigenlijk geen ‘houvast’.
Een belegging met een groot risico op verlies
Voor het rendement zijn beleggers volledig afhankelijk van wat de gek ervoor geeft. Dit kan positief uitpakken, maar in de praktijk is het vaker negatief. Wat als niemand meer zit te wachten op bitcoins? En u net voor duizenden euro’s heeft geïnvesteerd? Gaat de vraag ooit weer stijgen? Of zal het alleen maar verder dalen en heeft u dan uw geld weggegooid?
Deze belegging is niet gereguleerd en daarom is er geen bescherming
Wanneer uw geld op de bank staat en u raakt dit kwijt, dan valt u terug op het depositogarantiestelsel. Verliest een belegger zijn geld aan de bitcoin? Dan staat er niemand voor u klaar.
Het is een ingewikkeld product in een ingewikkelde markt
De bitcoin is gemaakt voor digitale betalingen, buiten de bank om. De data van deze betalingen worden opgeslagen in een blockchain. Niet in één centrale database, maar een geheel computernetwerk waarin iedere transactie een nieuw blokje toevoegt aan het netwerk. Dit geheel is beveiligd door cryptografische codes. Wanneer dit goed gebeurt is het vrijwel onmogelijk om dit te kraken of te wijzigen.
Andere manieren om te beleggen
Zoekt u naar manieren om geld te laten groeien door het te investeren? Dan zijn er gelukkig tal van mogelijkheden buiten de bitcoin om. Denk aan het beginnen met beleggen in aandelen van een bedrijf, aandelen van meerdere bedrijven via een Exchange Traded Fund (ETF) of bijvoorbeeld obligaties. Die laatste zijn wel een hele andere tak van sport. Belangrijk is hierbij om u goed in te lezen, zodat u begrijpt wat beleggen is en waarin u investeert.
Kleine investering, een grote potentie
Bij Aandelen onder een tientje investeren we in kansrijke aandelen onder € 10. Interessant voor beginnende beleggers en ook voor de meer ervaren belegger. Uit ervaring vertellen we dat ook in dit prijssegment er een leuk rendement te behalen is.