Bij het kopen van aandelen is het belangrijk om erop te letten om wat voor soort aandelen het gaat. Vaak wordt gedacht dat wanneer er een aandeel gekocht wordt er automatisch recht is op de winstdeling en dat er zeggenschap verkregen wordt binnen het bedrijf. Dit is niet zo! Lees hier wat de rechten en plichten voor de verschillende soorten aandelen.
Welke soorten aandelen zijn er?
- ‘Gewone’ aandelen
- Preferente aandelen
- Cumulatief preferente aandelen
- Prioriteitsaandelen
- Certificaten van aandelen
- Letteraandelen
- Stemrechtloze aandelen
- Winstrechtloze aandelen
‘Gewone’ aandelen
Onder gewone aandelen verstaan we het meest gangbare soort aandeel. Met dit type aandeel wordt u voor een deel eigenaar van het bedrijf en deze geeft u recht op medezeggenschap en een deel van de winst.
Preferente aandelen
Bevoorrechte aandelen, ook wel preferente aandelen genoemd, zijn een speciaal soort aandeel. De aandeelhouder heeft bepaalde privileges, zoals voorrang bij uitbetaling van het dividend. Er kunnen nog meer voorrechten zijn zoals dubbele deling in dividend en een gunstige positie bij faillissement. Een mogelijk nadeel: dit aandeel geeft géén stemrecht binnen het bedrijf.
Cumulatief preferente aandelen
Dit is weer een speciaal soort binnen de preferente aandelen. Dit bevoorrechte aandeel geeft een voorrang op de uitkering van dividend. Neem als voorbeeld een jaar waarin een bedrijf verlies lijdt. Is er sprake van winstherstel? Dan krijgen de jaren daarop de aandeelhouders van de cumulatief preferente aandelen als eerste dividend uitbetaald, met terugwerkende kracht. In dit geval worden de dividendtegoeden bij elkaar opgeteld totdat alles uitgekeerd is. Kortom; wat in het vat zit verzuurd in dit geval niet.
Prioriteitsaandelen (gouden aandelen)
Een gouden aandeel (gold share), oftewel een prioriteitsaandeel. Dit type geeft de aandeelhouder een gunstigere positie bij belangrijke beslissingen binnen een bedrijf. De zeggenschap van deze aandeelhouder heeft prioriteit en dat kan in verschillende gevallen zijn. Denk aan een vetorecht, het wijzigen van de statuten, het tegenhouden van de verkoop van grote aandelen of zelfs het ontbinden van de vennootschap.
Certificaten van aandelen
Dit type aandeel geeft wel recht op een deel van de winst, maar geeft de aandeelhouder geen zeggenschap binnen de vennootschap. Soms worden aandelen gecertificeerd, hiermee wordt dan het economisch belang gescheiden van zeggenschap binnen het bedrijf. Net als een ‘normaal’ aandeel is dit ook een verhandelbaar waardepapier en levert een opbrengst op.
Letteraandelen
De houder van een letteraandeel heeft afwijkende rechten. Een goed voorbeeld is een vennootschap dat bestaat uit diverse ondernemingen. Door letteraandelen uit te geven kunnen aandelen verkocht worden voor een enkele onderneming binnen de vennootschap. Hiermee krijgt de aandeelhouder alleen recht op dividend uit die specifieke onderneming waarvoor deze een letteraandeel heeft.
Stemrechtloze aandelen
Het woord zegt het al; dit zijn aandelen zonder stemrecht en is een alternatief voor de certificering van aandelen. Aandeelhouders van dit aandeel moeten wel uitgenodigd worden voor de algemene vergadering, hun stem telt alleen niet mee in het maken van beslissingen. Verder mogen ze de stukken inzien en mogen ze meepraten tijdens de vergadering. Daarnaast hebben houders van dit aandeel wel recht op de uitkering van dividend en liquidatie.
Winstrechtloze aandelen
Eigenlijk is dit het tegenovergestelde van de stemrechtloze aandelen. Bij winstrechtloze aandelen heeft de aandeelhouder wel stemrecht. Daarentegen krijgt deze geen dividend uitgekeerd en heeft dus geen recht op winst. Handig bij familievennootschappen.
Zelf investeren in aandelen?
Wilt u geld laten groeien door aandelen te kopen? Maar weet u niet goed hoe het werkt? Lees dan meer over beleggen in aandelen en start met het lezen van onze handleiding beleggen in aandelen voor beginners.
Veelgestelde vragen
1. ‘Gewone’ aandelen
2. Preferente aandelen
3. Cumulatief preferente aandelen
4. Prioriteitsaandelen
5. Certificaten van aandelen
6. Letteraandelen
7. Stemrechtloze aandelen
8. Winstrechtloze aandelen
Er zijn een aantal verschillen tussen gewone en preferente aandelen, die ook wel bevoorrechte aandelen worden genoemd. Een aantal voorbeelden hiervan:
1. Voorrang bij uitbetaling van het dividend
2. Vast percentage dividend
3. Soms dubbele deling in dividend
4. Een gunstigere positie bij faillissement
5. Geen stemrecht binnen het bedrijf